قوچ‌علی راج 

زمان مطالعه این مطلب تنها: 3 دقیقه

قوچ‌علی راجپایگاه خبری یافته (لرستان)

 قو چ علی راج در سال ۱۳۰۵خورشیدی در محله پشت بازار خرم آباددیده به جهان گشود .وی در سن ۱۰سالگی پدر و در سن ۱۲سالگی مادرش را از دست داد.در سال ۱۳۱۷خورشیدی کمانچه را با استعداد خدادادی که در وجودش نهفته بود بدون استاد شروع کرد و پله های ترقی را یکی پس از دیگری طی نمود .

برای امرار معاش نزد نجاری رفت و هنر نجاری را به خوبی یاد گرفت وخدا را شکر روزگار بر وفق مرادش بود زیرا هنر زرگری را هم پیش استادی در بروجرد یاد گرفت -اما در کنار اینها هیچگاه از هنر موسیقی خود دور نبود و همچنان به کار خود ادامه داد تا اینکه در جنگ جهانی دوم در سال ۱۳۲۰ خورشیدی کشورمان ایران محل تاخت وتاز اتباع بیگانه شد وبه اشغال در آمدکه ایشان در حدفاصل استان لرستان و خوزستان در اندیمشک در کنار خارجی ها مشغول به کا رشد و زبان خارجی را هم تا حدودی فرا گرفت یکی از دوستان خارجیش به استعداد درونی او پی می برد وبه او پیشنهاد میدهد که همراه او به خارج از کشور برود که علیرغم میل باطنی به خاطر سرپرستی خانواده اش از تصمیم خود منصرف وبه زادگاهش باز میگردد.

در دوره او در لرستان کمانچه نوازان مطرحی مانند استاد علیرضا حسین خانی -استاد پیرولی کریمی – استاد همت علی سالم و… بودند که نوای کمانچه آنها شهره خاص وعام بود .استادان علیرضا حسین خانی – پیرولی کریمی – همت علی سالم – قورچعلی راج وقتی دست به کمانچه میبردند هر شنونده  و بیننده ای را جذب هنر خویش می کردند .

در سن ۲۵سالگی به تهران رفتند تا هنر خودرا به همگان نشان دهند ایشان مانند بسیاری از هنرمندان این دیار استوار بر استعداد خویش است .وی کمانچه ۳سیم را به زیبایی می نوازد و در نواختن دستگاههای موسیقی زبر دست و در ذوق آهنگسازی چندین کار دلنشین دارد که میتوان به ترانه زیبای (شیرین شیرینم وخدا)اشاره کرد که بسیار احساسی و شنیدنیست.

در سال ۱۳۳۱به نقل از خود استاد اولین گروهی بودن که وارد رادیو بی سیم که متعلق به ستاد لشکر ۸خرم آباد بود به همراه استاد پیرولی کریمی شدند.در ۴آبان ۱۳۳۱رادیو بی سیم خرم آباد افتتاح وبرنامه ای طبق گفته استاد (اینجا قلعه فلک الافلاک استهرشب مردم نوای ساز را می شنیدند.

هنر بی همتای استاد قورچعلی راج در اینست که وقتی ساز کمانچه را به دست می گرفت آنچنان با احساس و قدرت می نواخت که انسان را به تفکر فرو می برد وچنان در این تفکر غرق میشدی که گویی هیچ غمی و غصه ای وجود ندارد – وقتی قطعات ضربی را با آن پیچیدگی در ریتم و تغییر پوزیسیونها وگردش ملودی وتغییر مقامها را با استادی و چیره دستی تمام می نواخت باید در برابر هنر بی همتای او سر تعظیم فرود آورد ودستان پر مهر اورا بوسید.

ایشان آثار زیبایی در کمانچه نوازی دارد که همه آنها به صورت بداهه نوازی و در همان لحظه نوازندگی خلق شده واین نشان از مسلط بودن ایشان به موسیقی لری ومقامی میباشد.

استاد علی اکبر شکارچی ردیف دان و نوازنده کمانچه در مورد استاد قورچعلی راج چنین می گوید:قورچعلی راج یکی از نوازندگان موسیقی نسل گذشته است که در دوران خودش از درخشندگی و شهرت بسیاری برخوردار بوده است.

در نوازندگی اش درخشش کلامها و بی پروایی ها به چشم می خورد وچیرگی بر ملودیهای لرستان محسوس است به طوریکه تمام پایه های موسیقی لرستان را به همان سبک بنیادی موسیقی لرستان نگهداری کرده است.

استاد قورچعلی راج بهترین دوران زندگی خود را به خاطر موسیقی در زندان گذراند وشاید اگر آن اتفاق پیش نمی  آمد شاید امروز چنینن گمنام و فراموش نشده بود ولی ایشان جدا از نوازندگی کمانچه اخلاقی نیکو دارد و تمام خصوصیات یک انسان بزرگ را با خود دارد -ایشان حتی در زندان هم که بود از موسیقی و هنر خود دور نبود خون پاکی که در وجودش بود به جوشش درآمد و برای آن دسته از زندانیانی که قادر به پرداخت دیه نبودند جشن گلریزان با هنر خویش برگزار میکرد و حتی آنهاییکه به حبس ابد محکوم شده بودن و قادر به تامین معاش خانواده نبودند را حمایت میکرد از طریق هنر موسیقی خویش- پس چنین شخصیتی با ۸۱سال سن تنها یادگار عصر طلایی کمانچه لرستان در شهرستان اندیمشک این روزها نیازمند توجه ما هنرمندان ایران زمین و مردمان هنر دوست لرستان است ایشان در شهرستان اندیمشک سالها با آبرو و عزت زندگی کرده اند و در شادی ها و غم های ما شریک بوده است.

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تشخیص ربات نبودن *

ما برای بهتر ارائه دادن خدمات به شما بازدیدکننده محترم از کوکی مرورگر استفاده می کنیم.