آداب و رسوم شو چله
با شروع فصل زمستان مردم استان لرستان به ویژه شهروندان متمدن خرم آباد در هر سال، طولانیترین شب سال یا امشو اول قاره”شب یلدا” را با آداب و رسوم ویژهای منحصر به تمدن گهر بار این دیار کهن را سپری میکنند. آداب و رسوم طولانیترین شب سال در آغاز فصل زمستان همواره از گذشتههای دور در جای جای ایران زمین مرسوم بوده و آیینهای ویژه آن نیز توسط مردم هر شهر و دیاری به شکلهای مختلف برگزار میشود.
گندم شیر ه
مردم خرم آباد در شب چله «گندم شیره»تهیه می نمایند بدین روش که ابتدا گندم را در شیره مىخیسانند ، زردچوبه و نمک را با آن مخلوط مىکنند؛ سپس آن را روى ساج برشته مىکنند و همراه خلال بادام، گردو، کشمش، گل خند،سیاه دانه،نخود و کنجد مخلوط مىکنند و مىخورند.
سفره شب یلدا با این تنقلات و انواع شیرینی های محلی با دور همی بزرگتر ها با شور ، شوق و شادی سپری می نمایند.
امشو اول قاره
شب یلدا یا شب چله که مردم این خطه در گویش لری خود به آن ” اول قاره ” میگویند به همراه آداب و رسوم ویژهای اجرا میشود که از گذشتههای دور نسل به نسل انتقال یافته است.
در شب یلدا بسیاری از پشت بام مونازل این شهر مملو از جوانان و نوجوانانی است که با شور و شوق فراوان عبارت “امشو اول قاره” (امشب شب یلدا است) را در شهر طنینانداز کرده و حال و هوای خاص شب یلدا را دو چندان میکنند.
در این شب نوجوانان و جوانان با تاریک شدن هوا به پشت بام منازل همسایه رفته و شالی را به حیاط منزل آویزان میکنند و با سردادن شعار جمعی “امشو اول قاره، خیر د هونت بواره، نون و پنیره و شیره، کیخا حونت نمیره” از صاحبخانه میخواهند تنقلات شب یلدا را در شال آنها بریزد.
قاشقزنی
یکی دیگر از رسوم دیرینه مردم این دیار در شب اول قاره سنت قاشق زنی است. دراین آیین نیز افراد با پوشاندن سر و صورت خود به درب منازل رفته و با به صدا در آوردن قاشق صاحب خانه را از حضور خود آگاه میکنند. در این هنگام صاحب خانه نیز به میمنت این شب مقداری از تنقلات و شیرینی خانگی را در ظرف آنان میریزد.
غذای مخصوص مردم لرستان برای شب یلدا ،بوقلمون، گوسفند، سبزی پلو ماهی و خورشت سبزی است. بنا به سنت دیرینه، اغلب خانوادههای لرستانی شب یلدا را در کنار بزرگان فامیل به ویژه پدربزرگها و مادربزرگهای خود سپری میکنند.
تفال به دیوان حافظ
خواندن دیوان حافظ و تفال به آن، شاهنامه فردوسی و داستان سرایی از دیگر آدابی است که در شب یلدا زینت بخش محافل گرم مردم این دیار بوده و از محبوبیت ویژهای نیز نزد مردم برخوردار است.
یکی از سنتهای دیرینه مردم این دیار در شب یلدا رفتن به پشت بام منازل و طلب کردن تنقلات شب یلدا ست.
فال “چل سرو”
فال چهل سرو یا چهل سرود یکی آداب شب یلدا در این دیار است که نوعی فال به شمار می رود.
آداب چل سرو بدین گونه است که گروهی از بزرگان خانواده در شب یلدا دور هم می نشینند و پس از نیت و صلوات و استعانت ازپروردگار یک نفر، مامور به دست گرفتن تسبیحی چهل دانه می شود و دور از دیگران می نشیند و چند دانه اول را با نام مبارک الله، محمد و علی جدا می کند و سپس جمعی که بیشتر از افراد با تجربه هستند به نوبت شروع به خواندن بخشی از ابیات و اشعاری می کنند که به همین نام (چل سرو) معروفند، و بیشتر به زبان شیوا و شیرین لکی هستند.
با خواندن هر قطعه فردی که تسبیح را در دست دارد یک دانه جدا می کند و به همین منوال افراد به نوبت قسمتی از سرو(سرود و تک بیت) را می خوانند و دانه های تسبیح جدا می شوند.
در این میان افرادی که «سرو» می خوانند از تعداد و چگونگی دانه های تسبیح بی اطلاعند، تا اینکه با جدا شدن آخرین دانه یعنی چهلمین دانه تسبیح، فرد مامور اعلام می کند که این دانه چهلم است و سرود و بیتی که چهلمین بیت بوده است با صدای بلند برای همه تکرار می شود و فرد آن بیت را تا به آخر می خواند و دیگران به تفسیر و توضیح این بیت می پردازند.
هر بیت داری تعبیر و تفسیر خاصی است که برای دیگران روشن است. در چل سرو ابیات دارای تعابیر منفی و مثبت به موازات هم خوانده می شود و طبق اقبال و طالع هر کس بیت خاصی در دانه چهلم می افتد، که همان فال فرد است.
خدات و بین د دو گل ژوهار ، اول اسب و زین دوم ژن و مال’ به معنی ‘خدایت بدهد دو گل از بهار اول اسب و زین دوم زن و دارائی’، ‘تلی ژ زلفت پاونی پامه، گری نوینمت آخر دنیامه’ به معنی ‘تاری از زلفانت پایبند پامه، لحظه ای نبینمت آخر دنیامه، ‘هر صو و سحر بانگ خروسان ، شوره تلمیت بار تازه عروسان’ به معنی ‘هر صبح و سحر بانگ خروسها، صدای پای کاروان تازه عروسها’ نمونه هایی از ابیات فال چهل سرو هستند. 99/9/29