فراز کمالوند
فراز کمالوند در سال ۵ مرداد ۱۳۵۴ در خرمآباد به دنیا امد.جوانترین مربی تاریخ لیگ برتر است او از ۱۹ سالگی با مربیگری در جوانان پاس دوران مربیگری خود را آغاز کردهاست. کمالوند هم اکنون مربی گسترش فولاد تبریز در لیگ برتر فوتبال ایران است. وی در اردیبهشت ۱۳۹۲ و در پی رویدادهای لیگ دسته اول ایران به پرداخت سیصد میلیون ریال جریمه نقدی و ۲ سال محرومیت از کلیه فعالیتهای مرتبط با فوتبال محکوم شد.
کمالوند بین سالهای ۱۳۷۷ تا ۱۳۸۰ همراه با عادل فردوسیپور زیر نظر اردشیر لارودی در روزنامه ابرار ورزشی روزنامه نگاری میکرد و یک ژورنالیست ورزشی بود. فراز مربیگری را نزد فیروز کریمی آموخت و به واسطه معرفی فیروز کریمی به تیمسار ملاحی مدیر عامل وقت باشگاه پاس در سن ۱۹ سالگی، هدایت تیم نوجوانان پاس را بر عهده گرفت. وی در طی پنج سال حضور در تیم پاس در هر سه رده نوجوانان ،جوانان وامید در باشگاههای تهران تیم پاس را قهرمان کرد وبا تیم امید پاس قهرمان کشور شد.وی بازیکنان زیادی مثل محمد نصرتی،وحید طالب لو،خسرو حیدری،میثم منیعی و…… را به فوتبال کشور معرفی کرد.کمالوند از سال ٨٠مربیگری را بعنوان دستیار در کنار فیروز کریمی در رده بزرگسالان أغاز کرد و موفق شد در دو سال پیاپی همراه تیم های ابو مسلم واستقلال أهواز به لیگ برتر صعود کند.
وی از سال ٨٣ بعنوان سرمربی دو سال پیاپی هدایت تیم برق تهران را برعهده داشت که در هر ٢ سال روز اخر از صعود به لیگ برترباز ماند. کمالوند در سال ٨۵ تیم تازه تاسیس شده شیرین فراز کرمانشاه را به لیگ برتر اورد.
کمالوند در فصل ۱۳۸۸-۱۳۸۷ سرمربیگری باشگاه فوتبال تراکتورسازی تبریز را پذیرفت و با دست یابی به قهرمانی لیگ آزادگان با این تیم توانست با تکرار افتخاراتش برای خود این تیم را پس از ۸ سال انتظار راهی لیگ برتر فوتبال کند. کمالوند در ٣ فصل حضور در تراکتور نتایج درخشانی کسب کرد و در سال ٨٩ برای کسب سهمیه اسیایی انها یک امتیاز کم اورد . وی در سال ٩٠ به طرز عجیبی از این تیم کنار گذاشته شد وامیر قلعه نوعی جانشین وی شد. کمالوند در سال ٩٢ بار دیگر به تبریز برگشت ومربیگری تیم شهرداری را برعهده گرفت ودر انتهای فصل این تیم را نیز لیگ برتری کرد اما در نهایت با تصمیم فدراسیون فوتبال وآلبته حجه السلام علیپور که سالها با یکدیگر درگیری داشتند به اتهام تبانی ٢ سال محروم شد. کمالوند به همر اه مجید جهانپور، اکبر میثاقیان ،فرهاد کاظمی و فیروز کریمی به عنوان مربیان متخصص در آوردن تیم ها به لیگ برتر شناخته میشوند واز این حیث رکورد دار هستند.
کمالوند بعد از اتمام محرومیتش دوباره سکان هدایت یک تیم تبریزی و این بار گسترش فولاد تبریز را بر عهده گرفت
قهرمان نوجوان تهران قهرمان جوانان تهران نایب قهرمان امیدهای تهران قهرمان امیدهای کشور رده بزرگسالان: صعود به لیگ برتر ابومسلم. ٨٠-٧٩ (دستیار) صعود به لیگ برتر استقلال اهواز ٨٢-٨١ (دستیار) صعود به لیگ برتر شیرین فراز کرمانشاه ٨۶-٨۵ صعود به لیگ برتر تراکتور سازی تبریز ٨٨-٨٧ مقام پنجم لیگ برتر تراکتور سازی٩٠-٨٩ صعود به لیگ برتر شهرداری تبریز٩٢-
فراز کمالوند خاطرات عجیب و غریب و جذابش را از 22 سال مربیگری در فوتبال بازگو می کند. خاطراتی که کمتر کسی آنها را شنیده و از آن خبر دارد.
به گزارش “ورزشسه”، فراز کمالوند یکی از مربیانی است که در عین جوانی اما تجربیات فراوانی در فوتبال ایران دارد. او به واسطه سالها مربیگری توانسته با تیم های مختلف نتایج خوبی بگیرد و افتخارات زیادی هم در کارنامه اش دیده می شود. صعود با تراکتور، شیرین فراز و استقلال اهواز به لیگ برتر و کسب بهترین نتایج تاریخ با نفت آبادان و گسترش فولاد در لیگ برتر از جمله افتخارات کمالوند است.
این مربی خوش صحبت در گفت و گو با آنتن صحبت های جالبی درباره خاطراتش از فوتبال ایران برزبان آورد که مشروح آنها را در ادامه می خوانید:
از خبرنگاری تا مربیگری فوتبال
من تا 19 سالگی فوتبال بازی می کردم. خدمت آقای رنجبران و پرویز ابوطالب بودم. از 19 سالگی دچار مشکلات ستون فقرات شدم که هنوز هم اذیتم می کند و عملا امکان ورزش حرفه ای از من سلب شد. خیلی زود به مربیگری رو آوردم. قبل از اینکه وارد حرفه مربیگری شوم، به واسطه یکی از دوستان به آقای لارودی معرفی شدم و به روزنامه ابرار ورزشی رفتم. مثل الان هم نبود که فضای مجازی باشد و اخبار به دست مردم زود برسد. هرروز ساعت 9 صبح ابرار ورزشی تمام می شد. اکیپ خوبی بودیم، مثل آقای علی بحرینی، امیرحسین فرخ مهر، عادل فردوسی پور، محسن ابراهیمی و … کار هم خوب پیش می رفت. منتهی من دنبال مربیگری بودم و در روزنامه ابرار ورزشی هم تحلیل فنی می نوشتم. از آنجا جرقه حضورم در مربیگری خورد و زود کارم را شروع کردم. انشاالله خدا آقای ملاحی را حفظ کند. ایشان در باشگاه پاس تهران بودند و من در 20 سالگی سرمربی نوجوانان پاس شدم. سال بعد که مربی جوانان پاس شدم و وارد لیگ کشوری شدیم، امکان اینکه در روزنامه هم کار کنم نبود. کم کم نتوانستم ادامه بدهم و از روزنامه جدا شدم. 5، 6 سال در رده های پایه پاس تهران کار کردم. در مقطعی که ما بودیم 7، 8 بازیکن مثل محمد نصرتی، وحید طالب لو، میثم منیعی، هادی شکوری و… رشد کردند. تمام رده های پایه پاس کار کردم.
فردوسی پور از دوران روزنامه نگاری انگلیسی اش خوب بود
عادل فردوسی پور زبان انگلیسی اش خیلی خوب بود. مجله ای به نام 4-4-2 در می آمد که او آن را در صفحه خارجی روزنامه ابرار ورزشی ترجمه می کرد. اتفاقا به واسطه آقای لارودی وارد صداوسیما شد. بسیار بچه باهوش و علاقه مند به ورزش بود. همان زمان در روزنامه همه بازیکنان خارجی را می شناخت. از همان اول لیورپولی بود. کسی بیهوده فارغ التحصیل از دانشگاه شریف نمی شود. او در تلویزیون هم پیشرفت زیادی داشت و به نوعی نفر اول بچه های اول تلویزیون شد.
به عقب برگردم، به فردوسی پور نمی گویم پرسپولیسی
این مسائل پیش می آید. هر کسی می تواند کار خودش را خوب انجام دهد. عادل فردوسی پور می خواست رسالت خودش را به عنوان مجری پیش ببرد و من می خواستم از تیمم دفاع کنم. من سرمربی تراکتور بودم. آن زمان تیمم جمعیت زیادی را به ورزشگاه کشیده بود. اگر برگردم این حرف ها را نمی زنم. سن و سالی از من و عادل گذشته است. آن ماجرا برای 10 سال قبل بود و دیگر پیر شدیم.