سبزه میدان خرم آباد
سبزه میدان خرم آباد ،یکی از میادین قدیمی و که در محله قدیمی مرکز شهر خرم آباد واقع شده است . این میدان نمادی با ارزش برای شهروندان خرم آبادی است. این اثر فرهنگی کهن بیان گر خاطره های تلخ و شیرین مردمان این دیار می باشد. سبزه میدان خرم آباد نخستین بار توسط روح الله خان والیزاده بنا شد. از این میدان چهارخیابان به چهارجهت اصلی منشعب می شود. هم اکنون به دلیل یک طرفه شده خیابان اصلی جنوب به شمال این میدان در مرکز خیابان قرار گرفته اما به دلیل قدمت کهن و ارزش فرهنگی آن برای اهالی این شهر تاریخی تا کنون جاودانه مانده است .تردد خودروها از دو سوی آن امکان پذیر شده است. سبزه میدان از مراکز قدیمی شهر خرم آباد بوده که مشحون از مراکز خرید اهالی این شهر می باشد .در وسط سبزه میدان خرم آباد حوض بزرگ سه طبقه به رنگ آبی نیلوفری احداث شده است . این حوض قدیمی سه طبقه در هر فصل زیبایی ویژه ای برای شهروندان مهربان فراهم می نماید.آبنمای فوقالعاده این حوض بسیار زیبا در چهار فصل فوران می زند . سرود امید به زندگی برای روزی بهتر و امیدی افزون تر را فریاد می زند و یاد آور چرخش و دور پویایی و بالندگی است.
سبزه میدان خرم آباد از نظر موقعیت جغرافیایی در نزدیکی مراکز مهمی مانند بلدیه خرم آباد ،قلعه فلک الا افلاک ،کاروانسرای سید میرزا ،موزه هنرهای سنتی و صنایع دستی (آخوند ابوطالب) خانه قاضی، چشمه اراز و پاساژ کسری و همچنین رستوران و مجموعه تاریخی حمام گپ، حرم مطهر امامزاده زید بن علی (ع)، سازمان نظام مهندسی لرستان قرار گرفته است.
ماشاءالله محمدیروحی” فرزند روحالله متولد 1300 در محله زیدبن علی(ع) خرمآباد، دومین کتابفروشی خرمآباد را سال 1325 در قسمتی از سبزه میدان تأسیس کرد که این کتابفروشی نزدیک به 6 دهه پابرجا بود.
پس از این که حسین خرمی و پسرش عبدالحسین در سال 1314 کتابفروشی “نور” را به عنوان اولین کتابفروشی به شیوه امروزی در ضلع شمال شرقی سبزهمیدان دایر نمودند، مرحوم محمدی نیز کتابفروشی محمدی را از سال 1325 در ضلع شمال غربی سبزهمیدان خرمآباد تا 1382 به مدت 57 سال کتابفروشی و نمایندگی شماری از مطبوعات چاپ تهران از جمله «ترقی»، «آسیای جوان»، «تماشا، «کاویان»، «صبا»، «امید ایران»، «آشفته»، «تهران مصور»، «روشنفکر»، «بامشاد»، «خواندنیها»، «چلنگر»، «عدل»، «فردوسی»، «مرد امروز»، «ایران»، «دانشمند»، «داریا»، «حاجی بابا»، «صبح امروز»، «طلوع»، «بهسوی آینده»، «توفیق» و دیگر نشریات موسمی را بر عهده داشت.
وی در دهه 1340 چهار عنوان کتاب با نام “جغرافیای تاریخی و تاریخ لرستان” تألیف علیمحمد ساکی 1343؛ “آهنگها و ترانههای لرستان” گرداوری حمید ایزدپناه 1345، “سفرنامه دوراند” ترجمه علیمحمد ساکی 1346 و “سفرنامه حج بیتاللهالحرام” اثر اکبر میرزایی متخلص به تجار را در چاپخانههای مطبوعات و آفتاب تهران چاپ کرد.
مرحوم محمدی محمدی سال 1379 به کوشش “سید فرید قاسمی” کتاب کمحجم 97 صفحهای، اما پُر ارزش «خاطرات من از خرمآباد قدیم» را توسط انتشارات “افلاک” روانهی بازار کرد که این کتاب با تیراژ بالا تا کنون چند بار تجدید چاپ شده است. در صفحات 23 و 24 جلد دوم کتاب “خرمآبادشناسی” و صفحات 81 و 82 کتاب ارزشمند “پیشینه ارتباطات و تاریخچه مطبوعات خرمآباد” اثر سید فرید قاسمی در خصوص خدمات فرهنگی وی در ایجاد کتابفروشی مطالب جالبی منتشر شده است.
در قسمتی دیگر از سبزه میدان خرم آباد دکه روزنامه فروشی معروف به عمو برفی دایر بوده است.