غار دوشه خرم آباد
غار دوشه خرم آباد،غاری با قدمت بیش از ۸ هزار سال است که از مکان های دیدنی استان لرستان به شمار میآید و ۱۱۰ نقش و نقاشی به وسیله انسانهای اولیه بر روی آن کشیده شده است. وجود این غار نشان میدهد که سابقه دیوارنگاری در ایران به دوران نوسنگی و حدود ۴۵۰۰ سال پیش از میلاد بازمیگردد. غار دوشه یک اثر تاریخى و طبیعى است و جزء میراث ملى ایران در استان لرستان به شمار مىآید.
پناهگاه تاریخی دوشه در روستای کرشوراب از توابع بخش چگنی شهرستان خرمآباد واقع شده است. غار دوشه حاوی نقاشیها و کتیبههای تاریخی متعدد و جالب توجه است. ارتفاع کف تا سقف غار در حدود ۵ متر است و داخل آن به شکل دایرهای منظم است. بر دیوارهای مسطح این غار در حدود ۱۱۰ نقش با رنگ سیاه نقاشی شده و بر دیواره غربی آن نیز به جز نقشهای یاد شده دو کتیبه وجود داشته که یکی از آنها کاملا از بین رفته و دیگری نیز محو شده است. مهمترین علت سالم ماندن نقوش کتیبه، دور بودن از عوارض طبیعی است. در دهانه حفرههای انتهایی غار، استخوانهای انسان، حیوان و سفالهای شکسته یافت شده است.
نقاشیهایی که در حال حاضر جزء آثار هنری محسوب میشوند، زمانی باورهایی اعتقادی بودند. آنها با ترسیم کردن نقوش حیوانات حین شکار و غلبه بر آن، حس قدرت و اطمینان بیشتری در شکار واقعی به خود میدادند. غار دوشه خرمآباد غاری متعلق به 10000 سال قبل است. بر دیوارهای این غار نقاشیهای فراوانی به رنگ مشکی از دوران گذشته کشیده شده است. شاید باور این مطلب کمی سخت باشد، اما کاملاً صحت دارد. نقاشیهای غار دوشه با گذشت 10000 سال در طبیعت هنوز سالم باقیماندهاند! کمی تأمل شما را به عمق موضوع میبرد. این نقاشیها شامل صحنههای شکار دسته جمعی، حیواناتی چون اسب و بز، جنگ گروهی و یا فردی انسانها میباشد که با موادی چون چربی حیوانات و شاخههای سوخته درختان ترسیم شدهاند. دو کتیبه نیز در غار دوشه از دوران کهن بهجا مانده است. کتیبههایی که به علت دوری از عوامل مخربی چون آب، باد و نور سالم باقیماندهاند.