دریاچه کیو خرم آباد
دریاچه کیو خرم آباد، ثروت های خدا دادی همانند:دریاچه کیو (چلچراغ ایران)خرم آباد ،چشمه ها ،آبشار ها ،کوه ها ،در یاچه ها، تپه ها ، جنگل ها بلوط،سراب هاو رود خانه ها ،معرف خرم آباد بعنوان شهر نمونه گردشگری ، شهر چشمه ها ،شهر آبشار ها، شهر جنگل های بلوط و شهر ونیز ایران است . تنها یکی از این همه توانمندی و پتانسل ها برای موقعیت برتر دیگر شهرها کافی است .مجموعه این ثروت های استراتیژیک موقعیت خرم آباد را در ایران و حتی خاورمیانه بی همتا وکم نظیر نموده است .دریاچه «کیو» خرم آباد بزرگترین دریاچه طبیعی درون شهری ایران زمین است
اینک : باید پرسید ، کدام شهر از سرزمین ملی و حتی کشورهای خاورمیانه این همه چشمه ، آبشار و سراب طبیعی دارد؟إ.
با توجه به نقش اثر بخش این ثروت بزرگ در توسعه پایدار خرم آباد مدیریت ارشد استان نسبت به ثبت این ،اثر حیرت انگیز در میراث ملی و جهانی اقدامات شایسته را بعمل اورند.
دریاچه کیو خرم آباد تنها دریاچه طبیعی و یکی از ده ها ثروت بی بدیل سرزمین کهن خرم آباد است.ثروتی عظیم برای مردمان صادق و صمیمی شهر چشمه ها و آبشارها.
هر یک از ما به هنگام شنیدن عبارت جاذبه ی طبیعی، تصویری ویژه را در ذهنمان خلق می کنیم. گاهی جوش و خروش یک رودخانه را به تصویر می کشیم، گاهی به سراغ سقوط آب از آبشارهای مرتفع می رویم. برخی اوقات خودمان را در جنگلی دوردست تصور می کنیم و یا سکوت کویر را به همه ی این زیبایی ها ترجیح می دهیم. تقریبا برای رسیدن به همه ی این تصاویر، مقصدی دور از شهر را در نظر می گیریم؛ جایی که اثری از شهرنشینی نیست و برای رسیدن به آن باید مسافت زیادی طی شود.
اما دریاچه کیو خرم آباد معادلات ذهن شما را به هم می ریزد چرا که به جای قرار گرفتن در طبیعتی بکر، دقیقا در قلب یکی از شهرهای ایران واقع شده است و با امکانات مناسب خود، از شما پذیرایی می کند.
این جاذبه ی طبیعی بی بدیل با نام دریاچه کیو خرم آباد شناخته می شود و برای دیدن آن باید راهی استان لرستان ،شهر خرم آباد میدان کیو روبروی صدا و سیمای لرستان شوید.
تاریخچه ساخت پروژه
تا پیش از سالهای ۱۳۵۴ و ۱۳۵۵ خورشیدی در جایگاه کنونی این دریاچه چشمهای به نام «سراب کیو» وجود داشت که اکنون نیز بخش عمده آب دریاچه از این چشمه واقع در قسمت شمال شرقی آن تأمین میشود. دریاچه کیو خرم آباد در طول سالهای ۱۳۵۴–۱۳۵۵ و در زمان شهرداری علیمحمد ساکی ساخته شد. ساکی و دستاندرکاران وقت شهرداری خرمآباد با بررسی دریاچه و فضای اطراف آن، در ظرف چند سال با اقدامات گستردهای آغاز به تکمیل آن نمودند که از جمله این اقدامات بنا نهادن، شکلدهی و استانداردسازی دریاچه به صورت کنونی، احداث مهمانسرای جهانگردی و احداث امکانات رفاهی-تفریحی همچون شهر بازی در اطراف دریاچه بود. دریاچه در بر روی تپه ای تاریخی قرار گرفته که در گذشته با عنوان تپه کلاته کیو شناخته می شد و در نزدیکی آن روستایی به همین نام قرار داشت. این تپه به سبب داشتن چشمه ای به نام سراب کیو شهرت بسیاری پیدا کرده بود و آب گوارایی را به ساکنان منطقه هدیه می کرد. در اوایل دهه ۵۰ و در دوران شهرداری مرحوم علیمحمد ساکی، تصمیم بر این شد که دریاچه ای در این محل ایجاد شود و همچون یک تفرجگاه مورد استفاده قرار گیرد.
مرحوم ساکی و همکارانش پس از انجام مطالعات و ارائه ی طرح های گوناگون، پس از چندین سال تلاش این محل را احداث نمودند و مهمانسرایی را نیز در آن ایجاد کردند. طولی نکشید که مردم از این تفرجگاه استقبال کرده و برای گذراندن اوقات فراغت خود به سوی آن آمدند.
در آن زمان، دریاچه کیو خرم آباد با شهر فاصله داشت و همین امر موجب شد تا برخی مردم صرف این بودجه را در بیابانی دور از شهر و در کنار یک روستا کمی غیرعاقلانه تصور کنند اما با گسترش شهر این دریاچه به یکی از بخش های مرکزی شهر تبدیل گشت. امروزه، سراب کیو در شمال شرقی دریاچه قرار دارد و بخش اعظم آب آن را تامین می کند.
کیو یعنی چه؟
دریاچه کیو خرم آباد در گویش لری با عنوان سراو کیاو شناخته می شود. واژه کیاو در لری خرمآبادی به معنی کبود رنگ و آبی به کار می رود و دلیل استفاده از آن برای نام دریاچه، آب زلال و عمیقی است که به رنگ آبی و نیلی دیده میشود.
چرا دریاچه کیو؟
دریاچه کیو خرم آباد به سبب قرار گرفتن در فضای شهری به راحتی در دسترس است و امکانات بسیار خوبی برای گردشگران فراهم شده است
– این دریاچه تنها دریاچه ی طبیعی در ایران می باشد که در یک فضای شهری قرار گرفته است.
دریاچه کیو | تماشای طبیعت در مرکز شهر
به قسمت شمال غربی شهر خرم آباد که قدم بگذاریم، به راحتی می توانیم به یکی از بهترین تفرجگاه های این شهر برسیم که می تواند ساعات خوشی را برایمان به ارمغان بیاورد. دریاچه کیو با رقص فواره هایش ما را برای لحظاتی از شهر و شلوغی هایش دور می کند تا خستگی هایمان را به فراموشی بسپاریم.
این جاذبه ی طبیعی برای مردمان شهر خرم آباد اهمیت فوق العاده و ارزش حیاتی بیشتر از یک دریاچه را دارد .زیرا پیوند عمیقی با تاریخ، فرهنگ و سرزندگی این کهن شهر پیدا کرده است. رابطه ی کیو با خرم آباد همچون گره خوردگی سرنوشت کارون با اهواز و زاینده رود با اصفهان، در یا با مازندران ، گلستان ،رشت ،بوشهرو هرمزگان می باشد.
مساحت دریاچه کیو خرم آباد
این دریاچه ی تماشایی مساحت ۷ هکتاری خود را در میان شهر گسترده است و بین ۳ تا ۷ متر عمق دارد. کیو، با آنکه تفرجگاه خوبی را برای ساکنان و میهمانان شهر خرم آباد ایجاد کرده است، هرساله تعدادی از جانوران آبزی و پرندگان بومی و مهاجر را نیز میزبانی می کند و مامن امنی را برایشان به وجود می آورد.
دیدنی ها و تفریحات دریاچه کیو خرم آباد
در کنار دریاچه کیو خرم آباد امکاناتی نیز برای خلق یک روز خوب در اختیار شما قرار دارند:برای انجام تفریحات آبی گزینه های متفاوتی پیش روی شما قرار دارند:
قایق سواری
برای آنکه لذت بیشتری از این فضای چشم نواز ببرید می توانید با استفاده از امکانات قایق سواری خودتان را به میان دریاچه برسانید و از زاویه ای دیگر به تماشای زیبایی های آن بنشینید. قایق ها در دو نوع موتوری و پدالی وجود دارند و می توانید یکی از آنها را انتخاب نمایید.
جت اسکی
جت اسکی یک وسیله ی آبی انفرادی است که با سرعت بر روی آب حرکت می کند و لحظت هیجان انگیزی را برای شما می آفریند.
اسکی روی آب
اسکی روی آب یک ورزش آبی می باشد که در طی انجام آن، یک نفر اسکی مخصوصی را می پوشد و به وسیله وسایل آبی موتوری با سرعت بر روی آب کشیده می شود.
شاتل
شاتل نام یکی از تفریحات مهیج آبی است شاتل نام وسیله ای سبک و تو خالی است تقریبا شبیه به یک موشک فضایی فضایی می باشد و با استفاده از یک طناب بلند به قایق متصل می گردد. این وسیله تفریح هیجان انگیزی را رقم می زند و لحظات خوشی را به شما هدیه می دهد.
جت بات
جت بات نام نوعی قایق موتوری است اما تفاوت هایی با یک قایق موتوری معمولی دارد. یک قایق موتوری با استفاده از موتور و پروانه ای که در انتهای آن نصب شده در آب به حرکت در می آید اما پروانه جت بات در زیر آن تعبیه شده است و متفاوت تر عمل می کند. پیک نیک
دریاچه کیو خرم آباد در میان بوستانی به همین نام قرار گرفته و می تواند محل خوبی را برای یک پیک نیک خانوادگی یا دوستانه برای شما مهیا کند. کافیست لوازم وخوراکی های مورد نیاز خود را بردارید و ساعات خوشی را برای خو رقم بزنید.
شهربازی کودکان
برای آنکه کودکان نیز از گذراندن وقت خود در کنار دریاچه لذت ببرند، وسایلی برای بازی آنها نیز در نظر گرفته شده است و بهترین مکان برای بازی و تفریح آنها به شمار می رود.
پرنده نگری
دریاچه کیو خرم آباد محل زیست برخی پرندگان بومی می باشد و در فصل مهاجرت نیز میزبان پرندگان مهاجر می شود؛ پس می تواند یکی از مکان های مناسب برای انجام فعالیت پرنده نگری باشد. فعالیتی که در مطلب زیر آن را به طور کامل معرفی کرده ایم:
پرنده نگری | تفریحی مسئولانه و آرامش بخش
دریاچه کیو خرم آباد در فصل مهاجرت، دسته ای از پرندگان موسوم به اِگرتها را به خود می بیند که از راسته لکلکسانان می باشند. اگرتها را با گردن دراز، رنگ سپید، پاهای بلند و صداهایی که از خود تولید می کنند، می شود شناخت. پرنده ی دیگری که کیو را خانه ی فصلی خود می داند، ماهی خورک ابلق است که نسبت به سایر ماهی خورک ها، بزرگتر است و پرهایی به رنگ سیاه وسفید دارد.
همچنین یک لانه ی پرنده نیز در میان دریاچه تعبیه شده است که میزبانی از پرندگان مختلف را بر عهده دارد و مامن امنی را برایشان ایجاد کرده است.
امکانات گردشگری
سرویس بهداشتی، بوفه های مواد غذایی و امکانات تفریحات آبی، از جمله امکاناتی هستند که می توانند در مدت زمان حضور شما در کنار دریاچه، مورد استفاده ی شما قرار گیرند. همچنین امکانات و فضای مناسب برای برگزاری مسابقات ورزشی در رشتههای شنا، دو و میدانی و دوچرخه سواری نیز در اطراف دریاچه وجود دارد که در زمان های خاص از انها استفاده می شود.
چنین آب زلالی چطور به میان شهر رسیده است؟
دریاچه کیو خرم آباد ، یکی از دریاچه های کاملا طبیعی ایران می باشد که به صورت طبیعی شکل گرفته است. آب دریاچه از سرچشمههای موجود در مخملکوه در اطراف شهر خرم آباد سرچشمه می گیرد و از طریق چشمه های آهکی در کف، به آن وارد می شود. فعالیت چشمه های کف دریاچه به صورت سیفونی است، به این معنا که فقط در صورت سرریز شدن، آب را به درون دریاچه هدایت می کنند و هر زمان که آب چشمهها افت کند، این سیفون توانایی خارج کردن آب از قلب زمین را از دست می دهد.
در گذشته در اواخر فصل زمستان دریاچه پر از آب می شده و به هنگام پاییز خشک بوده است اما امروزه به واسطه ی حفظ زیبایی آن در همه ی ایام سال، عملیاتی توسط شهرداری انجام گرفته و آب سرچشمه دائمی گلستان در زیر قلعه فلکالافلاک، به سمت این دریاچه هدایت می شود.
در فصول پرآب، به سبب فعالیت زیاد چشمه های تامین کننده ی آب، میزان آبدهی به ۳ متر مکعب نیز می رسد. در این شرایط سطح آب به صورت لحظه ای تغییر می کند و دائما در حال افزایش است که خود یکی از ویژگی های خاص این دریاچه به شمار می رود.
بهترین فصل سفر
دریاچه کیو خرم آباد در چهار فصل سال تماشایی است و بسته به سلیقه ی خودتان می توانید یکی از جلوه های آن را انتخاب نمایید:
ممنون از مقاله خوبتون
با سلام . سپاسگزارم
سلام . تشکر ویژه از بزرگمنشی حضرت عالی