منطقه ویژه اقتصادی خرم آباد

زمان مطالعه این مطلب تنها: 13 دقیقه

منطقه ویژه اقتصادی خرم آباد  Image result for ساختمان پارسیلون خرم آباد

منطقه ویژه اقتصادی خرم آباد اگر منطقه ویژه اقتصادی در خرم آباد مصوب شود بحث بندرخشک در خرم آباد عملیاتی می‌شود که بسیار امیدواریم با تصویب منطقه ویژه اقتصادی بندرخشک لرستان نیز در این سایت راه اندازی شود.

محمدرضا ملکی راد امروز در نشست خبری با خبرگزاری های لرستان در خرم آباد اظهار کرد: یکی از قوانینی که در مورد واحدهای صنعتی در کشور وجود دارد مربوط به قانون اداره مناطق آزاد و ویژه اقتصادی است است که در این قانون تسهیلاتی از سوی دولت برای سرمایه‌گذارانی که کالاهای خود را وارد یا صادر می‌کنند در نظر گرفته شده است.

وی افزود: آنچه که مناطق ویژه اقتصادی را از شهرک های صنعتی متمایز می‌کند بحث تسهیلاتی است که قانونگذار برای این مناطق در نظر گرفته است

مناطق ویژه اقتصادی از پرداخت عوارض معاف هستند

ملکی راد تصریح کرد: در ماده 8 قانون بازرگانی همه مناطق ویژه اقتصادی در داخل و خارج کشور تحت هر عنوان از پرداخت عوارض معاف هستند که به عنوان نمونه می‌توان به کارخانه داروسازی بایر افلاک ازنا اشاره کرد که زیرنظر منطقه ویژه اقتصادی ازنا مواد را وارد و یا صادر می‌کند و صادرات این کارخانه به طور 100 درصد از پرداخت هرگونه عوارض معاف هستند.

مشاور اجرائی استاندار لرستان بیان کرد: دولت به دنبال ایجاد یک شرایط است که سرمایه‌گذار بتواند با خیال راحت سرمایه‌گذاری کند به طوری که در ماده 11 قانون بیان می‌شود که کالاهای تولید شده در منطقه ویزه اقتصادی هنگام ورود به سایر کشورها از هرگونه مالیات گمرکی معاف هستند.  93/4/19

مزایای ایجاد منطقه ویژه خرم آباد

تاسیس مناطق ویژه اقتصادی یکی از راه‌کارهای توسعه کشورها با استفاده از استراتژی‌های برون‌نگر و بهره‌گیری از فرصت‌های موجود در نظام اقتصاد جهانی است.

مناطق اقتصادی ویژه دارای مقررات اقتصادی متفاوتی با دیگر نقاط هستند تا این تفاوت‌ها بتواند زمینه جذب سرمایه، رونق تجاری و رشد اقتصادی را فراهم آورد.

مناطق ویژه اقتصادی به منظور پشتیبانی از فعالیت‌های اقتصادی و برقراری ارتباط تجاری بین‌المللی و تحرک در اقتصاد منطقه‌ای تاسیس می‌شوند.

شاید برخی معتقد باشند تبدیل شهرستان خرم‌آباد به منطقه ویژه اقتصادی که بیشترین درآمد ناخالص داخلی آن بر محور کشاورزی و دامداری می‌باشد منجر به وجود آمدن دلالی و شغل‌های کاذب شود و کشاورزی و دامداری در این دیار رنگ ببازد، که باید گفت این مطلب از ریشه غلط است.

در این نوشتار به صورت مختصر به مزیت‌ها و اهداف منطقه ویژه اقتصادی می‌پردازیم که می‌تواند راه برون‌رفت استان و خرم‌آباد از معظلات بیکاری و پایین بودن درآمد سرانه باشد.

منطقه ویژه اقتصادی چیست‌

این مناطق به محدوده جغرافیایی مشخص از کشورها اطلاق می‌شود که قوانین تجاری حاکم بر آن در قیاس با دیگر مناطق آن کشور شدت و محدودیت کمتری دارد. هدف از تشکیل این مناطق، پشتیبانی از فعالیت‌های اقتصادی و برقراری ارتباط تجاری بین‌المللی وتحرک در اقتصاد منطقه‌ای و تولید و پردازش کالا، انتقال فناوری، صادرات غیر نفتی، ایجاد اشتغال مولد، جلب و تشویق سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی، صادرات مجدد، عبور خارجی (ترانزیت) و انتقال کالا (ترانشیب) است.

مناطق ویژه اقتصادی عمدتاً برای آماده‌سازی کشور‌ها و پیوستن اقتصاد ملی به اقتصاد جهانی می‌باشد که عمده کشورهای موفق این نمونه می‌توان سنگاپور، کره جنوبی‌، هنگ گنگ نام برد.

مزیت عمده منطقه ویژه اقتصادی چیست

–  معافیت گمرکی تا سقف ارزش افزوده و پرداخت عوارض گمرکی مازاد بر ارزش افزوده قطعات خارجی در تولیدات

– ورود ماشین آلات خط تولید و ابزار و اثاثیه اداری بدون عوارض گمرکی

– تبعیت از قانون کار مناطق آزاد تجاری و صنعتی در مناطق ویژه

–  صدور مجوز ساخت و پایان کار به صورت رایگان

هدف منطقه ویژه اقتصادی چیست

هدف اصلی و ماموریت منطقه ویژه اقتصادی جذب سرمایه‌گذاران می‌باشد که می‌تواند با توجه وجود جاذبه‌های طبیعی و خدادادی استان و شهرستان خرم‌آباد که یک موهبت الهی می‌باشد، تبدیل شدن به منطقه ویژه اقتصادی را یک فرصت طلایی برشمرد.

مناطق ویژه اقتصادی تابع قوانین خاص خود بوده و برای تحقق چند هدف مهم تشکیل شده‌اند که انجام امور زیر‌بنایی، عمران و آبادانی، رشد و توسعه اقتصادی، سرمایه‌گذاری و افزایش در‌آمد عمومی و ایجاد اشتغال سالم از جمله این اهداف هستند.

مناطق ویژه اقتصادی به طور مستقیم و غیر مستقیم دارای قابلیت‌های زیادی هستند که می‌توانند در ایجاد اشتغال پایدار بسیار موثر باشند، در این راستا معضل بیکاری استان و شهرستان می‌تواند با ایجاد اشتغال پایدار و توسعه مناطق ویژه اقتصادی رفع شده و زمینه‌های شکوفایی اقتصادی فراهم گردد.

با توجه به نیروگاه‌های موجود در سد دز و بیستون در غرب کشور، خرم‌آباد هیچ گاه با مشکل قطعی برق مواجه نشده و با توجه به منابع آب موجود در لرستان به هیچ وجه کمبود آب در این منطقه احساس نمی‌شود.

لذا وجود این گونه زیرساخت‌های اولیه که لازمه ورود به یک منطقه جهت سرمایه‌گذاری می‌باشد می‌تواند فرصت‌های بالقوه سرمایه‌گذاری استان وشهرستان خرم آباد را با تبدیل شدن به منطقه ویژه اقتصادی را به با‌لفعل تبدیل کرد.  95/6/1

 

  • لایحه ایجاد هفت منطقه آزاد تجاری و 12 منطقه ویژه اقتصادی تقدیم مجلس شد

    دکتر حسن روحانی رئیس جمهوری، لایحه ایجاد هفت منطقه آزاد تجاری – صنعتی و دوازده منطقه ویژه اقتصادی را برای طی تشریفات قانونی به مجلس شورای اسلامی تقدیم کرد.

     پایگاه اطلاع رسانی دولت، بر اساس این لایحه به دولت اجازه داده می شود در استانهای گلستان(اینچه برون)، ایلام(مهران)، اردبیل(اردبیل)، سیستان و بلوچستان(سیستان)، کردستان(بانه – مریوان)، هرمزگان(جاسک)، بوشهر(بوشهر)، منطقه آزاد تجاری – صنعتی را در محدوده هایی که به تصویب هیئت وزیران می رسد ایجاد کند.
    همچنین دولت می تواند در استانهای فارس(فسا)، یزد(ابرکوه – میبد)، زنجان(زنجان)، کهگیلویه و بویراحمد(گچساران)، آذربایجان غربی(سرو، ارومیه)، خراسان رضوی(خواف – قوچان)، لرستان(خرم آباد)، قزوین(تاکستان) و اصفهان(شاهین شهر) منطقه ویژه اقتصادی و در استان البرز(ساوجبلاغ) منطقه ویژه اقتصادی دارویی ایجاد کند.  95/4/14

  • آماده واگذاری بندر خشک و منطقه ویژه اقتصادی به کشت و صنعت خرم آباد هستیم

بازونداستاندار لرستان  در جلسه پیگیری مصوبات سفر دولت یازدهم به لرستان گفت: در صورت تامین 500 هکتار زمین توسط شرکت کشت و صنعت خرم آباد آماده واگذاری بندر خشک و منطقه ویژه اقتصادی جهت راه اندازی به این شرکت هستیم.

وی با بیان اینکه راه اندازی منطقه ویژه اقتصادی خرم آباد در زمین 70 هکتاری پیش بینی شده موافق نیستیم افزود: برای مجوز گرفتن منطقه ویژه اقصادی تلاش شده است و به صلاح نیست که آن را در 70 هکتار راه اندازی کنیم.

استاندار لرستان گفت: معتقدم که اگر 70 هکار زمین به منطقه ویژه اقتصادی خرم آباد اخصاص دهیم می گویند که اینها منطقه ویژه اقصادی ندیده اند و با این حال امیدواریم که زمینه برای راه اندازی این دو مصوبه در اراضی کشت و صنعت خرم آباد با توجه به اینکه این منطقه در بالادست سد ایوشان قرار دارد و در آنجا مشکل آب نداریم فراهم شود.

بازوند بیان کرد: منطقه ویژه اقتصادی خرم آباد تعیین تکلیف و به شرکت توسعه و عمران وگذار شده است؛ اما مسئله ای که وجود دارد این است که این شرکت حتی پول برای خوردن یک ناهار را هم ندارند!

وی با اشاره به اینکه مشکل ما در استان لرستان نبود سرمایه گذار است افزود: در لرستان چوب نبود سرمایه گذار را می خوریم؛ چرا که ماهها برای گرفتن یک مجوز در تهران تلاش می کنیم در حالی که سرمایه گذاری برای اجرایی کردن پروژه ها نداریم.

احداث منطقه ویژه اقتصادی خرم‌آباد

معاون استاندار لرستان گفت: مناطق ویژه اقتصادی ارزش‌افزوده زیادی برای سرمایه‌گذاران ایجاد می‌کند.

گودرز امیری در جمع خبرنگاران در تشریح آخرین وضعیت برخی واحدهای صنعتی استان اظهار کرد: استاندار لرستان تاکنون پیگیری‌های زیادی برای تعیین تکلیف پارسیلون داشته و بالاخره در یک ماه گذشته با پیگیری‌هایی که داشتند توانستند مجوز را از بانک مرکزی برای سرمایه‌گذاری بانک‌ها بگیرند.

وی ادامه داد: اکنون بخش عمده‌ای از مطالبات معوق کارگران این کارخانه پرداخت شده و حقوق جاری آن‌ها نیز در حال پرداخت است و در چند ماه گذشته کنسرسیوم مربوطه اقدام به گرفتن مشاور در جهت ظرفیت‌یابی این واحد تولیدی کرده است.

امیری اضافه کرد: با توجه به فرسودگی تجهیزات و خطوط تولید نمی‌توان با شرایط فعلی اقدام به فعال‌سازی این کارخانه کرد و پیشنهاد استاندار این بود که این مجموعه به منطقه ویژه اقتصادی خرم‌آباد تبدیل شود.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار لرستان در ادامه اشاره‌ای نیز به مزایای مناطق ویژه اقتصادی داشت و افزود: مناطق ویژه اقتصادی دارای مزیت‌های بسیار مناسبی بوده و از معافیت‌هایی نیز برخوردار است و ارزش‌افزوده زیادی برای سرمایه‌گذاران ایجاد می‌کند و اگر کنسرسیوم به این نتیجه برسند که می‌توان این شرکت را به منطقه ویژه اقتصادی تبدیل کرد این امر محقق خواهد شد.97/6/10

منطقه ویژه اقتصادی در پارسیلون

مجمع تشخیص مصلحت نظام برای بررسی ظرفیت‌ها و پتانسیل شرکت پارسیلون خرم آباد و تبدیل شدن این کارخانه عظیم  به منطقه ویژه اقتصادی  کارگروه کارشناسی را به شهرخرم آباد اعزام نمود.گزارش سفر این گروه متخصص در مجمع تشخیص مصلحت نظام مطرح و مورد بررسی قرار می گیرد .در صورت تایید گزارش کار گروه و تبدیل کارخانه پارسیلون به منطقه ویژه اقتصادی، شرایط برای ایجاد چهار هزار شغل در استان لرستان فراهم می شود.

دکتر مهرداد ویسکرمی نماینده مردم خرم‌آباد و چگنی در مجلس شورای اسلامی در جریان بازدید از کارخانه پارسیلون خرم آباد اظهار داشت:  شرکت پارسیلون خرم آباد نماد صنعت استان لرستان بوده است.

وی با اشاره به اینکه کارخانه پارسیلون به دلیل عدم اهلیت سرمایه گذاری که آن را تحویل گرفته است، امروز به این روز افتاده است، عنوان کرد: خوشبختانه با پیگیری‌های صورت گرفته از طریق مجمع تشخیص مصلحت نظام، کار در رابطه با این کارخانه پیش رفته است.

نماینده مردم خرم‌آباد و چگنی در مجلس شورای اسلامی، بیان داشت: امیدواریم با پیگیری‌های صورت گرفته  کارخانه پارسیلون خرم آباد با تبدیل به منطقه ویژه اقتصادی، تعیین تکلیف شود.

ویسکرمی، تاکید کرد: با توجه به مصوبه مجلس شورای اسلامی و همچنین مجمع تشخیص مصلحت نظام، تبدیل این صنعت به منطقه ویژه اقتصادی به قانون تبدیل خواهد شد و کسی نمی‌تواند از آن تخطی کند.

وی، گفت: با اعمال معافیت‌های مالیاتی و همچنین اختصاص تسهیلات، قطعاً بخش خصوصی انگیزه زیادی برای فعالیت در این منطقه را خواهد داشت.

نماینده مردم خرم‌آباد و چگنی در مجلس شورای اسلامی، تاکید کرد: با تبدیل «پارسیلون» خرم آباد به منطقه ویژه اقتصادی، می‌توان چهار هزار فرصت شغلی را در استان ایجاد کرد.

هاشم بیگی نماینده کمیسیون اقتصادی مجمع تشخیص مصلح نظام نیز در این رابطه، اظهار داشت: با توجه به بررسی‌های صورت گرفته، ما به این جمع بندی رسیده‌ایم که پارسیلون خرم آباد ظرفیت تبدیل به منطقه ویژه اقتصادی را دارد.در این رابطه دفاع خود را هم انجام خواهیم داد.

نماینده کمیسیون اقتصادی مجمع تشخیص مصلحت نظام با تاکید بر اینکه بقیه اقدامات در جلسه رأی گیری شورای مجمع تشخیص مصلحت نظام مورد بررسی قرار خواهد گرفت، افزود: به احتمال زیاد این جلسه در بهمن ماه و یک تا دو ماهه قبل از پایان سال برای تعیین تکلیف «پارسیلون» برگزار خواهد شد.

هاشم بیگی با تاکید بر اینکه «پارسیلون» در کشور یک برند است، ادامه داد: پارسیلون برای مردم لرستان یک نوستالژی است و هیچ چیز ناراحت کننده تر از این نیست که وضعیت کارخانه را اینگونه ببینیم.  99/10/2

 اسد عبدالهی معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری لرستان  روز پنجشنبه 99/11/2 اعلام کرد: کارخانه پارسیلون در سال ١٣۵٣ تاسیس و در سال ١٣۶٣ افتتاح و به بهره برداری رسیده است.
وی با بیان اینکه این کارخانه نخ و الیاف نایلون تولید کرده و حدود ۲ هزار نفر در آن مشغول بکار بودند، اظهار داشت: به دلایل مختلف مانند عدم بروزرسانی و تطبیق با شرایط جدید،در سال ۱۳۸۴ به بخش خصوصی واگذار شده است.
وی ادامه داد: بخش خصوصی فاقد تخصص، اهلیت و توان مالی بوده که موجب رکود، بحران و ورشکستگی کامل کارخانه و بلاتکلیفی کارگران، اعتراض و اعتصاب آنان شده و با فروش بخشی از دارایی ها توسط مالک به سیستم بانکی هم بدهکار است.
عبدالهی گفت: در چنین شرایط نابسامانی  برای ساماندهی آن، به موضوع ورود شد، بطوریکه وضعیت کارگران و مطالبا ت اشخاص حقیقی و حقوقی تعیین تکلیف  و با تلاش فراوان و بهره گیری  از مکانیزم های مختلف باکمک شورای تامین استان و دستگاه  قضایی ،پارسیلون از مالک قبلی پس گرفته شد و  طرح جامع از طریق مشاور تهیه و با تلاش مسوولان استان بعد از یک سال ،کنسرسیومی متشکل از بانک های صنعت و معدن، ملی، سپه و گروه سرمایه گذاری آتیه دماوند که از طلبکاران پارسیلون بودند تشکیل شد.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری لرستان اضافه کرد: پس از مکاتبات، جلسات و مذاکرات حضوری استاندار با بانک ها هیات مدیره شرکت پارسیلون تشکیل و آماده سرمایه گذاری شد.
وی با بیان اینکه تاکنون هلدینگ های مختلفی هم برای سرمایه گذاری اعلام آمادگی و از محل بازدید داشته اند، گفت: یکی از پیشنهادات استانداری لرستان با توجه به پتانسیل های کارخانه، ایجاد منطقه ویژه اقتصادی خرم آباد در این محل است چراکه این مکان دارای خصوصیاتی همچمون داشتن ١٠ مگاوات برق، امکانات آتش نشانی،گاز، آب، بیش از ٢٠٠ هکتار زمین، انبارهای مختلف، نزدیکی به فرودگاه و راه آهن، نزدیکی به گمرک، واقع شدن در مرکز استان، قرار داشتن در مسیر آزادراه، دارای سازمان متولی ،نزدیکی به مرز، زمینه برای توسعه، محصور بودن و دیگر زیرساخت های لازم است.

عبدالهی افزود: بر اساس مصوبه مجلس دهم در خصوص ١٣ منطقه ویژه اقتصادی و ٨ منطقه آزاد تجاری کارخانه پارسیلون هم یکی از این موارد است که  توسط شورای نگهبان رد شده و در تاریخ ٩٩/٢/٣١ جهت تصمیم نهایی به مجمع تشخیص مصلحت نظام  ارسال شده است.

وی ادامه داد: با پیگیریهای انجام شده هفته گذشته گروهی سه نفره متشکل  ازنمایندگان مجمع وشورای عالی مناطق آزاد،پس ازجلسه ای در تهران از پارسیلون بازدیدشد تا نتیجه بررسی میدانی را  در اختیار اعضاء مجمع تشخیص مصلحت نظام قرار دهند و تصمیم نهایی را در خصوص تایید یا رد این مناطق اتخاذ نمایند.

کارخانه پارسیلون خرم آباد که در کیلومتر هشت جاده خرم‌آباد واقع است تا قبل از واگذاری، ۲ هزار کارگر به صورت مستقیم داشت و چیزی حدود ۱۵هزار نفر به صورت غیرمستقیم برای این کارخانه کار می‌کردند.

شرکت پارسیلون خرم آباد(سهامی عام ) به عنوان بزرگترین تولید کننده الیاف فیلامنت نایلون و گرانول پلی آمید ۶ در سال ۱۳۵۳ تاسیس شد که در دهه ۸۰ پس از واگذاری به بخش خصوصی دچار رکود و بحران شد.

این شرکت در سال ۱۳۶۳ به بهره برداری رسید و ظرفیت تولید سالانه آن ۱۴ هزار تن انواع نخ نایلون خام و استرچ و یکهزار تن گرانول پلی آمید ۶ اعلام شد.

محصولات پارسیلون در صنایع تکسچر ایزینگ، بافندگی کتن و راشل، گردباف، تولید نخ تور ماهیگیری، جوراب بافی، شیلنگ، لاستیک و انواع قطعات پلاستیکی مهندسی مورد استفاده قرار گرفته است.

به گفته آقای طولابی فرماندار خرم آباد مقر ر گرد یده که مکان فعلی شرکت پارسیلون بر اساس پیگیری های بعمل آمده توسط مسو لین امر و موافقت مجلس شورای اسلامی به منطقه ویژه اقتصادی تبدیل گردد . در صورت اجرایی شدن این مصوبه ده ها شغل در شهر به حاشیه رانده خرم آباد ایجاد می گردد. بی شک احداث منطقه ویژه اقتصادی در روند توسعه شهر خرم آباد اثر بخش و کارا است . 99/9/28

 

مجوز منطقه ویژه اقتصادی خرم آباد صادر شد

استاندار لرستان گفت: مجوز تاسیس منطقه ویژه اقتصادی خرم آباد توسط مجمع تشخیص مصلحت نظام صادر شد .

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز لرستان، دکتر خادمی گفت: مجوز نهایی تاسیس منطقه ویژه اقتصادی خرم آباد پس از بررسی‌ها در جلسه‌ی مجمع تشخیص مصلحت نظام صادر گردید.

دکتر خادمی افزود: لایحه دولت و مصوبه مجلس شورای اسلامی در خصوص تأسیس منطقه ویژه اقتصادی خرم آباد که به علت برخی ایرادات توسط شورای نگهبان رد و به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارجاع شده بود، پس از پیگیری‌های متعدد توسط مجموعه استان در قالب برگزاری جلسات کارشناسی با حضور نمایندگان کمیسیون اقتصادی مجمع و جلسه استانی با دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام، انجام پذیرفت.

وی تصریح کرد: منطقه ویژه اقتصادی خرم آباد در محل اراضی شرکت پارسیلون سابق به مساحت ۲۲۰ هکتار تأسیس خواهد شد.

استاندار لرستان افزود: این طرح نه تنها به احیاء ظرفیت‌های اقتصادی مجموعه پارسیلون کمک خواهد کرد بلکه به دلیل مهیا بودن زیرساخت‌های این مجموعه، شرایط برای جذب سرمایه گذاران بیشتر به استان را فراهم و در بهبود شاخص‌های اقتصادی و ایجاد ارزش افزوده در بخش‌های مختلف آن تاثیر گذارخواهد بود.منبع: خبرگزاری صداوسیما 1400/2/16

احیای شرکت پارسیلون در قالب منطقه ویژه اقتصادی

منطقه ویژه اقتصادی خرم آباد، رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان بهمن جعفری روز یکشنبه در حاشیه بازدید میدانی از کارخانه پارسیلون شهرستان خرم‌آباد با اشاره به اهمیت احیا این واحد اظهار کرد: احیای شرکت پارسیلون در قالب منطقه ویژه اقتصادی دنبال می شود .

رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان گفت: طرح جامع منطقه ویژه اقتصادی پارسیلون پس از تایید استاندار لرستان طی روزهای آینده در مناطق ویژه آزاد کشور ارائه می شود.

وی اظهار داشت:  رفع موانع تولید کارخانه پارسیلون به صورت ویژه مورد بررسی قرار گرفته و تعیین تکلیف بدهی های شرکت به دستگاه‌های خدمات رسان در خصوص استفاده از بخشودگی نیز در حال پیگیری است.

رییس سازمان صمت لرستان ادامه داد: مناطق ویژه اقتصادی دارای سیاست های مالی تعریف شده هستند و به بیان ساده سرمایه گذاری، پرداخت مالیات، و مقررات گمرکی آنها نسبت به فعالیت های خارج از این مناطق تا اندازه ای راحت تر و به صرفه تر است.

جعفری تصریح کرد: مزایایی که یک شرکت با قرارگرفتن در یک منطقه ویژه اقتصادی به دست می آورد، به این معنا است که می تواند کالاها را با هدف رقابت در سطح جهانی با قیمت پایین تر تولید و تجارت کند.

وی همچنین واگذاری زمین و هزینه های انتفاع از تاسیسات بصورت نقد و اقساط، عدم نیاز متقاضیان ایجاد واحدهای تولیدی و صنعتی به کسب مجوز از ادارات و سازمان های متعدد همچون محیط زیست و منابع طبیعی را از دیگر مشوق های سرمایه گذاری در مناطق ویژه اقتصادی برشمرد.

جعفری گفت: این مکان دارای خصوصیاتی همچون داشتن حدود پنج هکتار سوله، نیروگاه، چهار حلقه چاه، ١٠ مگاوات برق، امکانات آتش نشانی، گاز، آب، بیش از ٢۲٠ هکتار زمین، انبارهای مختلف، نزدیکی به فرودگاه و راه آهن، نزدیکی به گمرک، واقع شدن در مرکز استان، قرار داشتن در مسیر آزادراه، دارای سازمان متولی، نزدیکی به مرز، زمینه  بسیار خوبی برای توسعه و تبدیل به منطقه ویژه اقتصادی دارد.

پارسیلون، تولد منطقه ویژه اقتصادی از یک کارخانه ورشکسته

به گزارش ایرنا “پارسیلون” خرم‌آباد یکی از بزرگترین واحدهای تولیدکننده نایلون کشور، اواخر دهه ۸۰ پس از واگذاری ناموفق به بخش خصوصی در فهرست کارخانه‌های راکد قرار گرفت و دست صدها کارگر آن از اشتغال کوتاه شد اما اکنون با تبدیل پارسیلون به منطقه ویژه، فرصت بزرگی برای رونق اقتصاد لرستان مهیا شده است.

پارسیلون خرم آباد سال ۶۳ با ظرفیت تولید سالانه ۱۴ هزار تن انواع نخ نایلون خام و استرچ و یکهزار تن گرانول پلی آمید ۶ در کیلومتر هشت جاده خرم‌آباد افتتاح شد و تا قبل از واگذاری به بخش خصوصی، ۲ هزار کارگر به صورت مستقیم داشت و حدود ۱۵هزار نفر به صورت غیرمستقیم برای این کارخانه کار می‌کردند.

محصولات پارسیلون در صنایع تکسچر ایزینگ، بافندگی کتن و راشل، گردباف، تولید نخ تور ماهیگیری، جوراب بافی، شلنگ و لاستیک مصلح و انواع قطعات پلاستیکی مهندسی مورد استفاده قرار می گرفت و این واحد یکی قطب مهم اشتغال و درآمدزایی در استان و حتی کشور محسوب می شد.

کارخانه در سال ۸۲ به بخش خصوصی واگذار و رفته رفته به دلیل ضعف مدیریت و ناکارآمدی بخش خصوصی به ورطه رکود و بحران کشیده شد و همین ها مقدمه ای شد تا یکی از پیشکسوت های صنعت لرستان دچار آنچنان رکود شود که حتی برخی سودجویان، ماشین آلات آن را به صورت کیلویی به عنوان ضایعات فروختند.

پارسیلونی که تا قبل از واگذاری یکی از بزرگترین واحدهای تولیدی و صنعتی کشور بود و حجم بسیاری از بار اقتصاد استان را به دوش می کشید، کمتر از چهار سال پس از واگذاری به بخش خصوصی دچار افت محسوس تولید و درآمد شد و در نهایت مقابل این تغییرات دوام نیاورد.

اواخر دهه ۸۰ بود که زمین گیر شدن پارسیلون علنی شد و تجمعات کارگری پارسیلون شدت گرفت، حقوق ها پرداخت و بیمه کارکنان واریز نمی شد و هر روز خبر تعدیل عده ای از کارگران، موجب وحشت اندک کارگرانی می شد که به هر شکل ممکن تا آن زمان خود را در این کارخانه نیمه جان بند کرده بودند.

کج دار و مریز فعالیت پارسیلون خرم آباد همچنان ادامه داشت و شاید به صورت اسمی فعال بود اما در نهایت سال ۹۴ تیرخلاص به موتور محرکه پارسیلون زده شد و اعلام تعطیلی و ورشکستگی این واحد تولیدی، اتفاقی بود که پیشکسوت صنعت لرستان را به صدر اخبار آورد.

سال ۹۵ اعلام شد شرکت پارسیلون بیش از یک هزار و ۲۰۰ میلیارد ریال به دستگاههای مختلف از جمله تامین اجتماعی، امور مالیاتی، بانک ها و کارگران بدهکار است و تغییر خط تولید آن به نخ پلی استر هم نتوانست ادعای مدیریت کارخانه را مبنی بر تولد دوباره کارخانه، به واقعیت تبدیل کند.

در واقع همه اذعان داشتند پارسیلون بین سالهای ۸۹ تا ۹۰ ورشکسته و زیان ده شده است اما انگار قبول این وقعیت آنقدر تلخ بود که تلاش های بی نتیجه برای سرپا ماندن آن تا سال ۹۴ نتیجه ای نداد و منجر به اعلام تعطیلی کارخانه شد و محصول نخ تولیدی آن نیز جای خود را به کلاف سردرگم رکود و بدهی داد.

در نهایت پیشنهاد راه اندازی پارسیلون به عنوان منطقه ویژه اقتصادی در زمان فعالیت مجلس دهم شورای اسلامی مطرح اما از سوی شورای نگهبان رد شد که دوباره با اصرار مجلس شورای اسلامی، به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارجاع داده شد.

مصوبه مجلس دهم در خصوص ١٣ منطقه ویژه اقتصادی و هشت منطقه آزاد تجاری کارخانه پارسیلون هم یکی از این موارد است توسط شورای نگهبان رد و در ۳۱ اردیبهشت ۹۹ جهت تصمیم نهایی به مجمع تشخیص مصلحت نظام  ارسال شد.

شامگاه ۱۵ اردیبهشت پارسال بالاخره شرکت پارسیلون خرم آباد دوباره خبرساز شد و استاندار وقت لرستان اعلام کرد مجوز نهایی تاسیس منطقه ویژه اقتصادی خرم آباد پس از بررسی در جلسه مجمع تشخیص مصلحت نظام صادر شده است.

در حال حاضر لرستان تنها یک منطقه ویژه اقتصادی در ازنا دارد که به گفته مسوولان حدود ۶۰ درصد حجم صادارت استان از طریق آن انجام می شود و اکنون مسوولان و تمام مردم لرستان امیدوار هستند این طرح نه تنها به احیای ظرفیت های اقتصادی‌ مجموعه پارسیلون کمک کند بلکه به دلیل مهیا بودن زیرساخت های این مجموعه، شرایط برای جذب سرمایه گذاران بیشتر به استان فراهم شود تا گام موثری در راستای بهبود شاخص های اقتصادی استان برداشته شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تشخیص ربات نبودن *

ما برای بهتر ارائه دادن خدمات به شما بازدیدکننده محترم از کوکی مرورگر استفاده می کنیم.