پل شاپوری خرم آباد

زمان مطالعه این مطلب تنها: 3 دقیقه

پل شاپوری خرم آباد

پل شاپوری خرم آباد یا پل شکسته خرم آباد (به لری: طاقه پیل اِشکه سه) یکی از شاهکارهای معماری دوره ساسانیان محسوب می شود

سابقه ساخت پل در ایران با توجه به وجود رودها و تنگه‌ها به روزگان قدیم می‌رسد، آن هنگام که معماران ایرانی برای ارتباط شهرها دست به کار شدند و پل‌ها را ساختند. با توجه به آبخیز بودن استان لرستان و وجود رودهای خروشان، پل‌های متعددی برای ارتباط در این استان ساخته شد. پل شکسته خرم آباد که با نام پل شاپوری هم آن را می‌شناسند یادگاری از دوران ساسانیان در زمان شاپور اول است. این پل 330 متری دارای 28 چشمه طاق جناغی بوده که در حال حاضر فقط تعدادی از آنها باقیمانده است. پل شکسته خرم آباد، زمانی ارتباط دهنده شرق به غرب خرم آباد بوده است. برای ساخت این پل تنها از قلوه سنگ و ساروج استفاده شده، به همین منظور نام یکی از بزرگ‌ترین پل‌های سنگی ایران را به خود اختصاص داده است.

برای بازدید این پل تاریخی می‌توان از میدان باستان و انتهای خیابان تمدن به آنجا رسید و از این پل که در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده بازدید کرد. پل‌ها و سازه‌های دیگر نمادی از تاریخ و هنر دست معماران حاذق ایران زمین به حساب می‌آیند که پس از گذشت سال‌ها هنوز پابرجای مانده‌اند.

پل شاپوری خرم آباد یا  پل شکسته  (به لری: طاقه پیل اِشکه سه) یکی از شاهکارهای معماری دوره ساسانیان محسوب می شود و در ضلع جنوبی قلعه فلک افلاک در جنوب شهر خرم آباد در استان لرستان واقع شده . پل شاپوری عامل ارتباط غرب استان لرستان(طرهان) با شرق و از آنجا به خوزستان و تیسفون (پایتخت ساسانیان) بوده . این پل حدود ۲۳۰ متر طول و بیش از ۱۹ چشمه طاق داشته که در حال حضار فقط ۵ چشمه طاق از آنها باقی مانده است.جهت مشاهده آلبوم کلیک نمایید: تصاویر پل شکسته

چشمه طاق های پل بصورت جناقی ساخته شده و سبک سازی پل در قسمت طولی پل در زیر روگذر پل صورت گرفته و پایه های پل و موج شکن های آن به صورت لوزی شش ضلعی از سنگ ساخته شده اند

. مصالح این پل از سنگ، ملات گچ و ساروجه. از سنگ های قلوه رودخانه ای و لاشه سنگ در چشمه طاق ها و از سنگ های پاکتراش در قسمت پایه ها استفاده شده. کف پین پل در قسمت جنوبی شهر خرم آباد واقع شده است. و عامل ارتباط غرب استان ( طرهان ) با شرق و از آنجا به خوزستان و تیسفون ( پایتخت ساسانیان ) بوده است . احتمالاً جهت توزیع آب نیز مورد بهره برداری قرار می گرفته است. طول پل 312 متر،و ارتفاع آن10/75 متراست که از 28چشمه طاق و 27پایه تشکیل شده است سطح هرپایه 61 متر و فاصله بین دو پایه 7/5 متر است .

پنج چشمه طاق پل سالم بوده و مابقی بر اثر عوامل طبیعی تخریب گردیده است . چشمه طاقهای پل بصورت جناقی ساخته شده و سبک سازی پل در قسمت طولی پل در زیر روگذر پل صورت گرفته است و پایه های پل و موج شکنهای آن به صورت لوزی شش ضلعی از سنگ ساخته شده است . مصالح پل را سنگهای قلوه رودخانه ای و لاشه سنگ در چشمه طاقها و از سنگ های پاکتراش در قسمت پایه ها استفاده گردیده است .کف پل سنگ فرش است.

نوع سنگ فرش,سنگ بلوک قرمز است که در اثر فرسایش آب از صورت کادر بودن خارج شده است . این پل عظیم و دیدنی مربوط به دوره ساسانی وبه شماره 1058 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. سنگ فرشه، نوع سنگ فرش، سنگ بلوک قرمزه که در اثر فرسایش آب از صورت کادر بودن خارج شده است.

پل شکسته (خرم‌آباد) - لرستان - بنیاد گفتگو و دوستی ملل - FODASUN

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تشخیص ربات نبودن *

ما برای بهتر ارائه دادن خدمات به شما بازدیدکننده محترم از کوکی مرورگر استفاده می کنیم.