خرم آباددوره جمهوری اسلامی

زمان مطالعه این مطلب تنها: 4 دقیقه

خرم آباد دوره جمهوری اسلامی

خرم‌آباد - ویکی‌سفر

خرم آباد دوره جمهوری اسلامی گسترش زیادی داشته ، در این دوره واحد های صنعتی همانند پتروشیمی ، کارخانه شیر ، نیروگاه گازی ، آزاد راه خرم آباد – پل زال ، آزاد راه خرم آباد -اراک ، طرح توسعه فرودگاه ،و آغاز راه آهن دورود- خرم آباد -اندیمشک از جمله این تحولات هستند

جنگ ایران و عراق

در اواخر دوره پهلوی از قلعه به عنوان موزه استفاده شد اما پس از انقلاب ۱۳۵۷ و پس از شروع جنگ ایران و عراق در سال ۱۳۶۳ به منظور امنیت، اشیای موزه جمع‌آوری گردید و پس از جنگ با مرمت بخشی از بنا نمایشگاه عکس و سنگ و سفال افتتاح گردید، در سال ۱۳۷۶ موزه باستانشناسی افتتاح گردید ولی به علت ضعف در شرایط و امکانات مورد نیاز تا سال ۱۳۷۸ راه‌اندازی نشد. در همین سال بخش شمالی حیاط اول به چایخانه سنتی تبدیل گردید و در سال ۱۳۷۹ آزمایشگاه مرمت آن تجهیز و به بخش جنوبی حیاط اول به برج نوساز منتقل گردید، هم اکنون موزه مردم‌شناسی آن در بخش جنوبی حیاط دوم راه‌اندازی شده‌است.

طی دوره هشت ساله جنگ ایران و عراق، استان لرستان به دلیل همسایگی با سه استان مرزی در غرب و جنوب غربی ایران از نظر سوق‌الجیشی دارای اهمیت بود. خرم‌آباد نیز به دلیل قرارگیری در مسیر شمال به جنوب و موقعیت راهبردی بارها مورد حملات هوایی و موشکی از سوی ارتش عراق گرفت. نخستین حمله هوایی به شهر خرم‌آباد در تاریخ ۲۳ تیرماه ۱۳۶۱ صورت گرفت، در پی این حمله هوایی که مناطق مسکونی شهر را هدف قرار داد ۳۶ نفر کشته و ۳۰۰ نفر زخمی شدند.
در مجموع شهر خرم‌آباد ۱۴۰ بار مورد حمله هوایی و موشکی قرار گرفته و ۲۳۵۴ نفر در اثر این حملات کشته شدند. خرم‌آباد پس از شهرهای آبادان، اهواز، دزفول و ایلام پنجمین شهر ایران با بیشترین دفعات بمباران است.برخی برآوردها حاکی از آن است که لرستان از نظر حجم مالی، دومین استان خسارت دیده در طول جنگ ایران و عراق بوده‌است.

خرم‌آباد از سوی دفتر منطقه‌ای اسکان بشر سازمان ملل متحد به عنوان یک شهر نمونه گردشگری انتخاب  شده است. این انتخاب به منظور اجرای طرح توسعه پایدار شهری بر مبنای گردشگری است. محور اجرای این طرح قلعه فلک‌الافلاک است و ساماندهی فضای اطراف این قلعه و هم‌چنین طرح مرمت و حفاظت از سایر آثار باستانی سطح شهر خرم‌آباد نیز جزء این طرح محسوب می‌شود. خرم‌آباد به عنوان نخستین شهر ایران به منظور اجرای این طرح از سوی دفتر منطقه‌ای اسکان بشر سازمان ملل متحد انتخاب گردیده و هزینه اجرای این طرح نیز ۷۰۰ هزار دلار اعلام شده است.

 

تظاهرات

تظاهرات خرم‌آباد اشاره به رویدادهای پیرامون هفتمین اجلاس دفتر تحکیم وحدت در خرم‌آباد دارد. در مرداد ماه سال ۱۳۷۹ مسئولین دفتر تحکیم وحدت از استانداری لرستان درخواست مجوز جهت برگزاری هفتمین جلسه این سازمان دانشجویی را کردند.پس از موافقت مسئولین وقت استانداری لرستان این جلسه در تاریخ چهارشنبه دوم شهریور ۱۳۷۹ و با پیام محمد خاتمی رئیس‌جمهور پیشین ایران در خرم‌آباد آغاز شد.
پس از آغاز اجلاس عده‌ای لباس شخصی با تظاهرات و ایجاد تنش سعی در برهم زدن اجلاس را داشتند. این تنش‌ها تا روز سوم برگزاری اجلاس ادامه داشت و در این بین از سخنرانی برخی سخنرانان مدعو ممانعت به عمل آمد. با ادامه تنش از سوی افراد لباس شخصی حزب مشارکت خرم‌آباد در تاریخ پنجم شهریور ۱۳۷۹ با صدور بیانیه‌ای از هواداران خود درخواست کرد تا در حمایت از دفتر تحکیم وحدت تجمع کنند. این تجمع در نهایت باعث درگیری میان لباس شخصی‌ها و نیروهای امنیتی و هواداران دفتر تحکیم وحدت شد.

دوران توسعه

تعطیلی واحد های تولیدی- فعالیت مجدد

در دهه هفتادو هشتاد برخی از واحد های تولیدی همانند شرکت چرم و پوست ، کارخانه پوشاک ، شرکت پارسیلون ، یخچال سازی ، مجتمع کشت و صنعت ، شرکت پرس به بخش خصوصی سرمایه بر و بدون تخصص وا گذار شدند . پس از واگذاری افراد سود جو و سرمایه بر گام به گام برخی واحد های تولیدی را به تاراج برده و انها را پس از ورشکستگی به تعطیلی کشاندند. به دنبال تعطیلی این واحد ها پرسنل شاغل با کمک مطبوعات و مطرح شدن تاراج اموال کارخانه در فضا های مجازی و تبدیل شدن مطالبات به درخواست عمومی و منطقه ای ، نهایتا با پیگیری مدیریت ارشد استان ، انجمن های مردم نهاد و… برخی از کارخانه ها خلع ید شده و برخی دیگر مجددا به سرمایه گذار جدید وا گذار و هم اکنون فعال شده اند . یخچال سازی ، کشت صنعت ،ماشین سازی از این نمونه هستند .

پروژه های مصوب

خرم آباد هم گام با دیگر شهرهای کشور  در دوران جمهوری اسلامی با تصویب پروژه ها و طرح های زیر ساختی و برخی پروژه های جبرانی در مسیر توسعه و پیشرفت قرار گرفت . گرچه بسیاری از این پروژه ها سال ها از زمان اجرا باز ماندند ، اما در نهایت برخی از پروژه های مصوب به بهره برداری رسیدند ، برخی متوقف و برخی دیگر در دست اجرا هستند فعالیت  واحد های صنعتی همانند پتروشیمی ، کارخانه شیر ، نیروگاه گازی و افتتاح آزاد راه خرم آباد – پل زال ، آزاد راه خرم آباد -اراک ، طرح توسعه فرودگاه خرم آباد  ،سد ایوشان و… از این نمونه می باشند . آغاز راه آهن دورود- خرم آباد -اندیمشک ، احداث کارخانه لاستیک سازی  ،سد کاکا رضا و…از جمله این تحولات هستند

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تشخیص ربات نبودن *Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

ما برای بهتر ارائه دادن خدمات به شما بازدیدکننده محترم از کوکی مرورگر استفاده می کنیم.