خرم ‌آباد در دوره عیلامیان

زمان مطالعه این مطلب تنها: 6 دقیقه
Facebook

خرم ‌آباد در دوره عیلامیان

خرم ‌آباد در دوره عیلامیان ،در این مقاله در وب سایت لرم در مورد تاریخ خرم ‌آباد در دوره عیلامیان با شما همراهان عزیز صحبت خواهیم کرد و می پردازیم که تاریخ خرم ‌آباد در دوره عیلامیان چگونه بوده و در مورد کشف سکونتگاه انسان های اولیه در دره ی خرم آباد صحبت خواهیم کرد. این اکتشاف بزرگ نشان می‌دهد که ایران یکی از نخستین زادگاه های انسان هوشمند در غرب قاره آسیا است و قدمت این زادگاه ابتدا 54 هزار سال عنوان شد اما پس از یک دهه مطالعه بر روی شواهد فرهنگی حاصل از سه فصل کاوش باستان شناختی در غار کلدر، نتیجه گاهنگاری که امروز به دست آمد نشان می دهد که لایه پارینه سنگی میانه غار کلدر واقع در خرمآباد بیش از 63 هزار سال قدمت دارد. با ما همراه باشید تا در مورد تاریخ خرم ‌آباد و تاریخ لرستان با شما مخاطبین گرامی صحبت کنیم.

قبل از دوره عیلام

قدمت سکونت 63 هزار سال

کشف عجیب اولین سکونتگاه انسان در خرم آباد! + عکس

سرپرست کاوش باستان‌شناختی غار کلدر اعلام کرد: بر اساس آخرین نتایج کاوش‌های باستان‌شناسی غار کلدر، قدمت سکونت درFading.
 بهروز بازگیر، با اعلام این خبر گفت: نتایج کشفیات منحصربه‌فرد هیات مشترک ایرانی-اسپانیایی از کاوش باستان‌شناختی غار کلدر واقع در شهرستان خرم‌آباد، منجر به شناسایی قدیمی‌ترین شواهد فرهنگی از دوره پارینه‌سنگی جدید در ایران شد.
وی افزود: پیشتر بر اساس نتایج بدست آمده از کاوش‌های صورت گرفته توسط دیگر باستان شناسان داخلی و خارجی، قدمت دره‌ی خرم‌آباد اندکی بیشتر از چهل هزار سال تخمین زده می‌شد. ولی نتایج کاوش اخیر، نشان می‌دهد که گذشته از لایه‌های پارینه‌سنگی میانه، تاریخ‌نگاری‌های مطلق به‌دست‌آمده از دانشگاه آکسفورد انگلستان که بر روی نمونه زغال‌های مکشوفه از لایه‌های پارینه‌سنگی جدید غار کلدر انجام گرفته، قدمتی بیشتر از پنجاه‌وچهار هزار سال دارند. این کشفیات که به‌تازگی در قالب مقاله‌ای مفصل در یکی از 10 مجله برتر علوم چند رشته‌ای دنیا (Scientific Reports) انتشاریافته، کشور ایران را در زمره نخستین زادگاه‌های انسان‌های هوشمند (Homo-Sapiens) که توانستند برای اولین بار به قاره اروپا مهاجرت کنند، قرار داد.

تاریخ خرم‌آباد غار کلدر، وبسایت لرم

به گفته این پژوهشگر موسسه دیرین‌بوم‌شناسی و تکامل اجتماعی بشر کشور اسپانیا، مقاله مذکور حاصل 2 سال مطالعات انجام‌گرفته بر روی آثار مکشوفه از کاوش باستان‌شناختی غار کلدر است که با مشارکت 19 محقق بین‌المللی و در قالب تفاهم‌نامه علمی مابین موسسه اسپانیایی با پژوهشکده باستان‌شناسی ایران و با همکاری فرانک بحرالعلومی و مولود سادات عظیمی از متخصصان پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری کشور صورت پذیرفته است.
بازگیر افزود: تا به امروز اکثر دانشمندان و متخصصان این دوره، غرب آسیا به‌ویژه منطقه لوانت را محتمل‌ترین خواستگاه و منشأ انسان‌های هوشمندی می‌دانستند که برای نخستین بار موفق شدند به قاره اروپا مهاجرت کنند، اما شواهد به دست آمده از تحقیقات غار کلدر، این فرضیه را که منطقه لوانت تنها مسیر مهاجرتی و یگانه خواستگاه انسان مدرن باشد را مورد تردید جدی قرار داده و نشان می‌دهد که پژوهش‌های بیشتری به‌منظور بازنگری فرضیه‌های پیشین لازم است.
وی از میان مهم‌ترین محوطه‌های باستانی در منطقه لوانت که تاکنون حاوی قدیمی‌ترین سنگ ابزارهای مکشوفه از انسان‌های هوشمند بودند، به سایت کسار اکیل Ksar Akil(واقع در کشور لبنان) و غار منوت Manot در فلسطین اشاره کرد و اظهار داشت: وجود نهشته‌های باستانی (بیشتر از نیم متر) در لایه زیرین غار کلدر، نشان از سکونت بسیار فراتر از 54400 (پنجاه‌وچهار هزار و چهارصد سال) جوامع شکارگر و گردآورنده غذا در این غار را دارد. با توجه به تاریخ‌نگاری صورت گرفته از غار همیان 1 که نزدیک‌ترین محوطه تاریخ‌نگاری شده به غار کلدر محسوب می‌شود، شاید بتوان تاریخی نزدیک به 148000 (صد و چهل‌وهشت هزار سال) را برای لایه‌های زیرین غار کلدر (که مربوط به دوره پارینه‌سنگی میانه می‌باشند) متصور شد. هر چند که سال‌یابی مدرن شاید تاریخی قدیمی‌تر یا جدیدتر از همیان را نشان دهد.
بازگیر ادامه داد: تا کنون تاریخ مطلق شروع یا پایان هیچ‌کدام از ادوار پارینه‌سنگی ایران (پارینه‌سنگی قدیم، پارینه‌سنگی میانه و پارینه‌سنگی جدید) مشخص نشده بود، لذا نتایج به دست آمده از غار کلدر نقطه عطفی در تاریخ این مطالعات و جایگاه ایران در پژوهش‌های پارینه‌سنگی جهان به عنوان کریدوری مهم برای مهاجرت و پراکنش انسان‌های هوشمند به قاره اروپا محسوب می‌شود.
این پژوهشگر نتایج گاه نگاری‌های مطلق از لایه 4 غار کلدر را از قدیمی‌ترین تاریخ‌های به دست آمده از دوران پارینه‌سنگی جدید در ایران دانست و عنوان کرد: با استناد به اهمیت‌های برشمرده شده و نظر به جایگاه غار کلدر در مطالعات عمومی سیر تطور انسان مدرن و با توجه به وجود نهشته‌هایی با شواهد فرهنگی مربوط به نئاندرتالها در این محوطه، مذاکرات مقدماتی با طرف‌های اروپایی در خصوص پتانسیل بالای این محوطه برای ثبت جهانی آن انجام گردیده است که با حمایت و پیگیری جدی مسئولین، این مهم نیز دور از دسترس نخواهد بود.

باستان شناسان در دره ی خرم آباد

کارشناسان و باستان شناسان همچنین تشخیص داده اند که انسان های هوشمندی که از سمت قاره ی اروپا به سمت آسیا کوچ کرده اند برای اولین بار در دره ی خرم آباد و این غار یک جا نشین شده اند.

دره ی خرم آباد یکی از مناطق کاملا مستعد و مناسب برای زندگی گروه های انسانی مختلف و علی الخصوص انسان های اولیه بوده است. این دره دارای طول ۱۵ کیلومتر مربعی و عرض ۱۰ کیلومتر مربعی می باشد. ارتفاع این دره از سطح دریا برابر با ۱۱۷۰ متر می باشد.

همچنین این دره در بین کوه های آهکی که به صورت موازی در کنار هم هستند، قرار گرفته است.

البته این غار تنها سکونتگاه موجود و یا بهتر بگوییم غار این دره نیست بلکه غارهای دیگری به نام گراجنه، کنجی، اسکفت قمری، پاسنگر و یافته را می توان از دیگر غارهای قابل سکونت در دره ی خرم آباد نامید.

در واقع پس از کشف سکونتگاه انسان های اولیه در دره ی خرم آباد دانسمندان و باستان شناسان بسیاری که در این رشته فعالیت می نمایند، به این سایت تاریخی رفته و نشانه های بسیار دیگری از زندگی انسان های هوشمند و آثار مهمی از دوره ی دیرینه سنگی در این غارها کشف کردند.

این کشف به قدری جالی و قابل توجه بود که یک پروفسور باستان شناس به نام فرانک هول و مارسل اوت از دانشگاه لیژ به ایران آمده و تحقیقات جدید و مفصلی را در دره ی خرم آباد آغاز نموده بوده اند.

درباره ی این دو باستان سناسی باید بگوییم که هر دو عنوان کرده اند که به اکتشافات خود در این دره ادامه خواهند داد.

مارسل اوت بلژیکی گفته است که برای بررسی این دره ی تاریخی، با تیمی متشکل از باستان شناسان بلژیکی و ایرانی به تحقیقات خود در این دره ادامه خواهد داد.

پروفسور هول عنوان کرده که ۵۰ سال پیش هم برای بررسی و کاوش به دره ی خرم آباد سفر کرده بوده است.

با وجود تمام این گفته ها و نقل قول ها در نهایت یک تیم متشکل از کارشناسانی از کشور اسپانیا و ایران در نهایت مطرح کردند که این دره گنجینه ی یک تمدن 54 الی 63 هزار ساله است که مربوط به تاریخ خرم ‌آباد می‌باشد.

غار کلدر

برای مطالعه کامل تر این مطلب روی دکمه زیر کلیک کنید.

مطالعه بیشتر در مورد غار کلدر

دوره عیلامیان

نخستین مردمی که بر مناطقی از لرستان حاکمیت داشته‌است عیلامیان بوده‌اند.گستره نفوذ ایلامی‌ها تا منطقه ممسنی کنونی بوده‌است. آن‌ها از نژاد مردم بومی ایران هستند اما اطلاع درستی از چگونگی تشکیل جوامع و ابتدای تاریخ آن‌ها در دست نیست با این حال توانسته بودند پیش از ورود اقوام آریایی به ایران و در حدود هزاره چهارم پیش از میلاد مسیج در بخش‌هایی از غرب ایران کنونی دولتی بنا کنند.دولت عیلام شامل خوزستان، لرستان امروزی، پشتکوه و کوه‌های بختیاری بوده و بابلی‌ها سرزمین عیلامی‌ها را الام یا آلامتو که به معنی کوهستان و شاید کشور طلوع خورشید بوده می‌نامیدند.

شهرهای عیلامیان

شهرهای مهم حکومت عیلامی‌ها عبارت بودند از: شوش، اهواز، ماداکتو و خایدالو والتر هینتس در خصوص شهرهای مهم عیلامی‌ها می‌گوید:

خرم‌آباد کنونی در عهد عیلامیان گویا پایتخت سلسله‌ای به نام سیماشکی بوده‌است

عیلامی‌ها در مدت چند هزار سال هویت خود را در برابر اقوامی نیرومند چون سومری‌ها، اکدی‌ها، بابلی‌ها و آشوری‌ها حفظ کردند و در نتیجه به علت اختلاف‌های داخلی و جنگ‌های خانگی، از دشمن خود آشور در سال ۶۵۴ قبل از میلاد مسیح شکست خوردند. مهم‌ترین رویداد سیاسی ایران در هزاره سوم پیش از میلاد را می‌توان به قدرت رسیدن عیلامیان و تشکیل حکومت عیلامی در شمال دشت خوزستان دانست. از آن هنگام تا پیش از ورود مادها و پارسی‌ها حدود یک هزار سال آنچه از تاریخ سرزمین ایران می‌دانیم تنها از تاریخ سیاسی عیلام می‌باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تشخیص ربات نبودن *Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

ما برای بهتر ارائه دادن خدمات به شما بازدیدکننده محترم از کوکی مرورگر استفاده می کنیم.